Khamis, 29 Disember 2011

Macam Mana Nak Tahu Hamster Sedang Pregnant?

Soalan:
Macam mana nak tahu hamster kita sedang pregnant (mengandung) ek? -Illyas yg handsome


Jawapan:

Assalamualaikum and Hi Illyas!
Berikut adalah cara untuk mengenalpasti sama ada hamster anda sedang pregnant (mengandung) atau tidak.

  • Hamster anda akan lebih besar daripada kebiasaan....
    (Betina la. kalau jantan yang besar, itu overweight ok!)
  • Hamster betina anda akan makan lebih banyak daripada biasa...
    (kalau makanan habis cepat daripada biasa, tandanya hamster betina sudah ada tanda-tanda dia mengandung. Almaklumlah, bukan si ibu je yang makan, tetapi anak2 dalam perut pun tumpang sekali! Tapi kalau hamster jantan yang makan banyak, itu buruk lantak!)
  • Hamster betina akan buat mula buat sarang. Dia kumpulkan bedding kat satu tempat dan kadang-kadang dia letak makanan-makanan kat situ. (standby la katakan...) 
  • Perut hamster betina besar kebawah hingga ke satu tahap boleh mencecah lantai sangkar.
    (Hamster adalah haiwan yang aktif. Selalunya, perut dia tidak akan cecah ke lantai. Tetapi kalau perut hamster betina anda sudah mencecah lantai, itu tanda dia sedang pregnant!)
Ok, jadi jika kesemua tanda-tanda ini sudah ada pada hamster betina korang yang cute tu, maka hamster korang sebenarnya sedang pregnant! (Hamil, mengandung, bunting!)

Jadi, selamat menjadi ayah! Eh, korang bukan ayah la! Hamster jantan la ayah! Untuk korang, selamat mendapat hamster junior! =D

6 ulasan:

  1. maknanya ia x dak kena mengena dengan keaktifan yang melampau..dan ashik munda-mandir....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada possibility juga. Yang penting, tanda-tanda diatas adalah yang paling utama. :)

      Padam
    2. Nak tau ibu hamster tu camna eh?

      Padam
  2. oh patut la hamster betina sy cm besar pelik je. then dy dulu aktif sgt, skrg nk jalan pun malas, mkn tido mkn tido tu je kje dy. ble yg jantan dkt ngn dy, dy cm mrh. rupa2nya nk dpt bby baru ye ^-^

    BalasPadam
  3. selalunya la.. betina bunting brapa bulan ek??

    BalasPadam
  4. Kalau hamster jantan selalu gigit tangan tuannya camne ek? Mula-mula hamster saya yang jantan tu, takut dengan org, hari kedua dia mula memanjat tiang sangkar and gigit tiang tu

    BalasPadam